Dry Needling

Fysiotherapie Van Eekelen Oisterwijk

Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een methode die gebruikt wordt voor de behandeling van pijnpunten. Het gaat hierbij om behandeling van locale pijn in spieren, vaak in combinatie met pijn in been of arm. Deze verhardingen mogen vertaald worden als plaatselijke verkrampingen. In de literatuur komen meerdere termen voor, bijvoorbeeld myogelose of triggerpoint maar de tegenwoordig meest gebruikte is het myofasciale triggerpoint. Zij zijn in de spier voelbaar als plaatsen waar het weefsel steviger aanvoelt. Dat komt omdat spiervezels op die plaats zijn gespannen. Tijdens een behandeling met dry needling wordt, door aanprikken geprobeerd de knoop te laten ontspannen. Als dat lukt zal pijn die door de knoop werd veroorzaakt afnemen.
De methode wordt sinds begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw weer in toenemende mate toegepast.

Klachten

De aanwezigheid van een triggerpoint veroorzaakt vaak pijn in rust. Soms is er ook sprake van uitstraling, pijn en/of tintelingen in arm of been, moeilijk bewegen alsof er weerstand in het bewegen zit, een gevoel van krachtsvermindering en een verminderde beweeglijkheid. Een knoop is soms spontaan pijnlijk en soms alleen als erop geduwd wordt. Soms veroorzaakt een knoop alleen pijn als de spier waarin die zit wordt aangespannen.

Behandeling

De behandeling van een triggerpoint is op verschillende manieren mogelijk. Bijvoorbeeld door er op te duwen, door te rekken of afkoeling. Dry needling richt zich op beïnvloeding van myofasciale triggerpoints met gebruikmaking van acupunctuurnaaldjes. Een knoop is in de spier voelbaar als een nog stugger gedeelte in een strakke/stugge band. Drukken op de knoop wekt vaak hetzelfde gevoel op als van de klacht.
Het inbrengen van de naald is bijna altijd gevoelloos. De reactie van de spieren is altijd voelbaar. Door het aanprikken van de knoop wordt een reflex van de spier opgewekt. Dat wordt door veel mensen omschreven als een electrisch schokje of electrisch stroompje.

Behandeling met dry needling staat zelden op zichzelf en is meestal onderdeel van een andere behandeling als fysiotherapie of manuele therapie.

Reacties

Na het inbrengen van de naald ontstaat, als reactie op de aanwezigheid ervan, een diep, strak, gespannen gevoel in de betreffende spier. Het raken van de knoop doet de spier als reflex kort aanspannen. De mate waarin is afhankelijk van de mate van spanning in de knoop. Door het reflexmatig aanspannen van de spier neemt de spanning in het triggerpoint af en daardoor ook het pijngevoel. Vaak wordt aangegeven dat de bewegingen vrijer en minder geremd voelen. Na de behandeling is er kan een gevoel van stijfheid, vermoeidheid of gewoon zwaarte ontstaan in het behandelde gebied en in het gebied van de uitstraling, als van uitstraling sprake was. Hoelang dat gevoel blijft varieert, maar meestal van een enkele uren tot dagen. In een heel enkel geval kan de spier langer gevoelig zijn. Ook al kan het anders aanvoelen en lijkt het alsof de spier niet meer wil, de spier kan alles en doet gewoon zijn of haar werk.

De klachten zijn meestal niet met één behandeling verdwenen. Hoeveel behandelingen met dry needling nodig zijn is moeilijk te voorspellen.

Begin vorige eeuw rond 1930 is Jane G. travell begonnen met het stevig op de kaart zetten van dry needling. In een later stadium, begin 1960 ging zij samenwerken met David G. Simons. Samen hebben zij hun gezamenlijke kennis in twee boeken samengevat. Deze boeken gelden, sinds publicatie in 1983, nog steeds als standaardwerken op het gebied van dry needling.